Evenimente

EVENIMENT UNIC ÎN ȚARĂ

TOAMNA TRADIȚIILOR LA MSB – TÂRG ȘI FESTIVAL

În 24 și 25 septembrie 2016, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara au avut loc două evenimente separate între orele 10.00 – 20.00: ediția a XVI-a a Târgului Meșterilor Populari și ediția a X-a a Festivalului Condeierilor Plugari. Evenimentele sunt sprijinite de Consiliul Județean Timiș și se vor desfăsura separat, fiecare având un program specific. Târgul va avea loc în incinta Muzeului, iar Festivalul condeierilor plugari, la Casa condeierilor din muzeu şi în zona Muzeului viu, la lac. Intrarea a fost liberă.
Târgul Meșterilor Populari este o manifestare care conservă tradiţiile meşteşugurilor artistice şi prilejuieşte reîntâlnirea cu cei mai reprezentativi meşteri populari din România, din diferite zone etnografice.
Meșterii prezenți contribuie la afirmarea artei populare contemporane din România și sunt specializaţi în crearea de măşti populare, păpuşi în costum popular, jucării din lemn, obiecte din sfoară, ţesături din păr de capră, prelucrarea metalului, meşteri curelari, meșteri opincari, meşteri olari reprezentând numeroase centre de olărit din ţară (ceramică de Horezu, Baia Mare, Jupăneşti, Dumbrava – jud. Timiş, jud. Hunedoara, jud. Arad, jud. Caraș – Severin), meșteri iconari, meşteri specializaţi în ţesături, costume populare şi broderii, podoabe, sculptură în lemn, dogărit, împletituri, instrumente muzicale tadiționale și arhaice, ouă încondeiate, pictură naivă și decorațiuni.
Pe tot parcursul evenimentului se vor derula ateliere demonstrative, respectiv: ateliere de preleucrare a cânepii, țesături de interior, costum popular, podoabe, dogărit, ceramică, sculptură în lemn, ouă încondeiate, împletituri. Responsabilii pentru acest eveniment din partea muzeului sunt dr. Maria Hadiji și dr. Cătălin Balaci.
La Festivalul Condeierilor Plugari participă condeieri plugari din Banat şi creatori populari din toată ţara, alături de solisti vocali recunoscuţi, precum Maria Tudor, Iosif Bosioc, Alexandru Pop, Mihail Cetean, Violeta Tipa ş.a. Poezia şi cântecul românesc în armonie cu momente vesele şi voia bună se vor îmbina în spectacole pe scenă, sâmbătă şi duminică, având ca moderator pe Dan Liuţ.
La Casa condeierilor, respectiv locaţia de la lac, s-au desfăşurat acţiuni specifice: momentul „In memorian Ilie Eremia”. Lansare de cărţi şi reviste. Masa rotundă pe tema Fenomenului Condeieri plugari. Sezătoare populară.
Costumul popular va fi nelipsit din manifestare, fiecare participant reprezentând locul de unde provine precum şi identitatea spiritului românesc. Responsabila pentru organizarea evenimentului a fost dr. Maria Mândroane.
În ambele zile am avut pe scenă formația asociației culturale Vatra Banatului condusă de Florin Pascu, formată din: Marcel Dumbravă, Ciprian Untaru, Nelu Stoian, Nicu Bratu și Puiu Jamai ca orschestră, iar invitații speciali pentru ziua de sâmbătă 24 septembrie au fost Carmen Luca și Florin Comăniță. Alți soliști au fost fi Liliana Samson, Simona Hriror, Sara Bocșan, Oana Șeșiu, Adriana Coste și Raluca Varga. Duminică în 25 septembrie invitatul special a fost Tibi Hațegan. Asociația Vatra Banatului a susținut spectacolul folocloric între orele 16.00 – 19.00 în ambele zile, iar între 12.00 – 15.00 pe scenă s-au desfășurat în cântec soliștii menționați în cadrul evenimentului condeierilor plugari.

Iată că a început, cu tobe și trâmbițe, un eveniment unic la noi în țară la nivel de muzeu – un târg al meșterilor populari, cu manufactură tradițională și un festival al literelor de odinioară – condeierii plugari. Să fim, măcar verbal, de actualitate – putem spune că avem un eveniment demn de lozul norocos care ne face cinste – capitală culturală europeană, peste cinci ani. Avem în dar o zi însorită, ca să o facem excepțională. De la 16.00 vom avea Vatra Banatului pe scenă, iar în clipa asta ascultăm cântece din vechime. Revenim cu foto și video, și reamintim că suntem aici pentru dumneavoastră, cu tot tacâmul și mâine de la 10.00 la 20.00. 

Manifestarea culturală a condeierilor plugari continuă astăzi de la 16.00 la Casa Condeierilor, iar de la 17.00 la Muzeul Viu.
Responsabilii, coordonatorii și organizatorii: colegii dr. Maria Hadiji, dr. Maria Mândroane, dr. Cătătlin Balaci, cu echipa noastră, adică tot personalul muzeului.

TOAMNA ȚINE CU NOI!

La noi, veselia continuă, în ritmuri tradiționale – meșteșugărești, muzicale și gastronomice. Azi și mâine codrul nostru este chiar fermecat de două evenimente de excepți – Târgul meșterilor populari ediția a XVI-a și Festivalul condeierilor plugari ediția a X-a. Mulțumim publicului timișorean pentru alegerea făcută de a ne vizita în această toamnă în care am aflat că avem onoarea și responsabilitatea frumoasă de a fi capitală culturală europeană în 2021. Începem astăzi, la Muzeul Satului Bănățean!

Borco Ilin, PR MSB

img_6788 img_6792 img_6800 img_6801 img_6808 img_6810 img_6820 img_6823 img_6828 img_6832 img_6851 img_6853 img_6858 img_6871 img_6879 img_6920 img_6941 img_6943

image1

AFIS EXPO 28 iulie 2016 FINAL

INVITATIE EXPO 28 iulie 2016 FINAL

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)
Şcoala de vară-restaurare ceramică

Ediţia a IV-a

La Muzeul Satului Bănăţean, se va desfăşura, în perioada 4-8 iulie, cea de-a patra ediţie a Şcolii de vară privind resaturarea ceramică. Mai exact, evenimentul va avea loc în Laboratorul de Restaurare – Conservare aflat în incinta obiectivului muzeal Birtuțul de la Bârna. Vor fi susținute cursuri teoretice şi practice referitoare la modalităţile de restaurare şi conservare a patrimoniului naţional mobil şi imobil. Un exepert restaurator în domeniul ceramicii va iniţia grupuri de maximum 20 de participanţi şi se vor efectua demonstraţii practice asupra materialelor ceramice ce fac parte din patrimoniul muzeului. Conservatorul general, reprezentantul muzeului, va desfăşura cursuri teoretice de conservare preventivă, iar la sfârşitul evenimentului, se vor oferi diplome pentru cele mai reuşite lucrări, dar şi pentru ceilalţi participanţi. Prin acest eveniment, Muzeul Satului Bănăţean doreşte să atragă tinerii pentru a se deprinde cu tainele restaurării.

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)
Ziua internationala a Iei Romanesti
GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Muzeul Satului Bănățean Timișoara este închis pentru vizitatori duminică, 19 iunie 2016, cu ocazia sărbătorii Rusaliilor. Programul de vizitare se va relua marți 21 iunie 2016, între orele obișnuite 10-18.


Intalnire cu monografistii banateni
Bicicletele lui Tibiscus la Muzeul Satului Bănățean Timișoara
21 mai 2016 – Noaptea Muzeelor
Noptea muzeelor
N m afis21 mai 2016 – Noaptea Muzeelor

Vă invităm la o plimbare cu totul deosebită prin codrul muzeului nostru, pe aleile luminate de lampioane. Magia nocturnă vă oferă șansa să descoperiți cu alți ochi o instituție de cultură, mai intim și mai personal. Toate obiectivele de vizitare a Muzeului Satului Bănățean vor fi deschise până la ora 24:00 Detalii